zondag 13 juli 2008

Sint Jeroensommegang 2008

16-17 augustus: Jeroen en Maria
Het weekend van 16-17 augustus is in onze parochie heel bijzonder:


zaterdag 16 augustus vieren we het feest van Maria ten Hemelopneming; dan is er om 19.00 uur een feestelijke eucharistie in de kerk van Maria ter Zee (geen viering in de kerk van St. Jeroen);
zondag 17 augustus vieren we de naamdag van St. Jeroen. Om 8.30 uur start de vertrouwde Jeroensommegang, waarna om 10.00 uur de feestelijke viering volgt in de kerk van St. Jeroen (geen viering in de kerk van Maria ter Zee).


Jeroensommegang
Een man uit hoge standen,
een valkenier van God,
kwam hier eens te belanden
en koos een ander lot
dan leven als de edelen doen
. Hoe is zijn naam? Hij heet Jeroen!
Patroon dezer stede:
heb met ons te doen.


Ongetwijfeld herkent u bovenstaand vers uit een van gezangen over de H. Jeroen, de patroon van Noordwijk. Op 17 augustus wordt zijn naamdag gevierd. Dat is dit jaar precies op zondag.
Hoe leeft Sint Jeroen bij u? Ervaart u hem als de patroon van ons dorp, ‘dezer stede’? Kunnen we door de wat ouderwetse taal heen kijken en verstaan wat we zingen? En er áchter staan! We mogen er toch van uitgaan, dat wij mede door zijn prediking vele eeuwen geleden, bekend zijn geraakt met de christelijk geloof, waarop in onze samenleving de waarden en normen zijn gegrondvest. Best een extra reden eens even stil te staan bij deze bijzondere man voor Noordwijk. Misschien ook een stimulans om op zondag 17 augustus, zijn naamdag, mee te lopen in de stille tocht, de Jeroensommegang. Het is niet alleen terugkijken, in herinnering halen, het gaat ook om onze toekomst. In dat lied van ‘Een man uit hoge standen’ zingen we immers heel terecht: heb met ons te doen. Wij vragen zijn voorspraak, wij vragen de kracht en de moed om net als hij op te komen voor de betekenis van het goede nieuws dat hij verkondigde: ‘heb elkaar lief’.
Graag tot ziens op zondag 17 augustus, ’s morgens om 8.30 uur, waar we de Jeroensommegang starten op het Sluispad nabij de St. Jeroensbrug. Daar willen we hem eren met de woorden van een ander lied:

Martelaar des Heren
hier op d’eigen grond
komen w’U vereren
waar Ge uw glorie vondt.

Na deze stille tocht vieren we samen om 10.00 uur in de kerk van St. Jeroen uit dankbaarheid de eucharistie.