dinsdag 16 september 2008

Nicolaas Molenaar, architect


Het bezoek aan Lisse bracht veel kennis over het gebouw en de ontwerper. Maar hoe zat het met de kennis over onze eigen RK Jeroenskerk? Bouw? Bouwer? Het bleek nihil! Internet bracht uitkomst. De architect bleek vlug gevonden. Nicolaas Molenaar , dezelfde die ook het Raadhuis voor Noordwijk had ontworpen en zijdelings ook dat van Woerden. Maar dat is een verhaal apart.
Rond 1892 ontstaat er door de opbloei van het bedevaarttoerisme behoefte aan uitbreiding van het Kerkgebouw.

Er is behoefte aan een kerkgebouw dat een zo groot mogelijk aantal kerkgangers een vrij gezicht op het altaar moet kunnen bieden. Experimenten met centraal opgezette kerken worden in de periode na 1890 daardoor sterk gestimuleerd. Molenaar was een deskundige op dat gebied en heeft diverse ontwerpen voor centraalbouwen gemaakt. Geen van deze plannen kwam tot uitvoering.

In de RK Jeroenskerk heeft hij geƫxperimenteerd met een systeem van overwelving dat een minimum aantal pijlers mogelijk maakte en daarmee aan de eis van grotere overzichtelijkheid van de kerkruimte tegemoet kwam.
Al snel volgt de opdracht tot uitvoering van de plannen maar de benodigde pecunia ontbreken en in 1894 wordt besloten alleen het koor uit te breiden. Pas in 1927 wordt het uitbreidingsproject voltooid. De pastorie wordt aangebouwd en de toren geplaatst. Een toren anders dan die van oorspronkelijke ontwerp.

Woerden , een verhaal apart:
"In Noordwijk zag de commissie een pas gebouwd gemeentehuis, waarvan men erg gecharmeerd was en waarvan de burgemeester de bouwtekeningen van zijn Noordwijkse collega te leen kreeg. De architect, de bekende Nicolaas Molenaar, werd verzocht om ook voor Woerden een stadhuis te ontwerpen. Dit vond een meerderheid van de gemeenteraad echter te duur. De gemeente-architect Cornelis Fluijt paste de tekeningen aan (het verhaal gaat, dat hij ze, samen met burgemeester Schalij, heeft overgetrokken...in spiegelbeeld), de bouw werd voor fl. 23.200,- aanbesteed aan de IJsselsteinse aannemer Johannes de Groot en in oktober 1888 was het gebouw gereed."